BELVÁROSI ORGONAESTÉK
HANGVERSENYSOROZAT TÖRTÉNETE

    A Baja-Belvárosi templomban 1998-ban indult meg a Belvárosi Orgonaesték hangversenysorozat. A célja az volt, hogy ha jó, művészi szintű orgonálást akar hallgatni valaki Baján, akkor legyen lehetősége rá.

Szerencsére ezen célkitűzést magáénak érezte a Baja-belvárosi plébános Tajdina József atya és a József Attila Művelődési Központ igazgatóhelyettese Katanich Ferenc is. Ezért sikerült megszervezni -hagyományteremtő szándékkal- a Belvárosi Orgonaestéket. Ekkor elindítottunk valami újat, ami akkor újnak hatott, de igazából csak a régi komoly orgonás hangversenyélet született újjá egy szervezett keretben. Alátámasztják ezt az irattári adatok. Hiszen a Belvárosi Templom orgonáját Schmidthauer Lajos orgonaművész tervezte, aki a két világháború közt talán a legjelentősebb szakember volt Magyarországon. Rajta kívül sok kitünő művész szerepelt e plébániatemplom falai közt. Pécsi Sebestyén a híres organológus professzor, Kistétényi Melinda, Gergely Ferenc, Leányfalusi Vilmos, Koloss István, Révész László stb.

Ma is vannak élvonalbeli művészek, akik szívesen eljönnek Bajára hangversenyt adni a mellett, hogy közben Európa legnagyobb orgonazenei centrumaiba is hivatalosak. Viszont nem csak élvonalbeli orgonisták vannak, hanem friss diplomával rendelkező pályakezdők is akadnak szép számmal, akiket nem hívnak koncertezni szinte sehova. Természetesen ez nem azt jelenti hogy azért mert kevésbé tudnak orgonálni, csak a nevük még nem vált ismerté. A Belvárosi Orgonaesték sorozat egyik célkitűzése az, hogy ők is pódiumhoz jussanak.

Az 1999-es évben a Szent László Általános Művelődési Központ lett a társrendezője a Belvárosi hangversenyeknek. Köszönet illeti Tarján Levente igazgató urat, aki felismerte hogy Baján szükség van művészi orgonamuzsikára. A Szent László ÁMK növendékeinek ezeken kívül is rendszeresen szerveztünk ebben az időszakban kultúrális komolyzenei programokat. Ezekből elsősorban azt emelném ki hogy a tanulók hosszú évek óta hallgathattak orgonahangversenyeket minden év október elsején, a Zene világnapján. 1993-ban és 1994-ben főtisztelendő Leányfalusi Vilmos orgonaművész a kalocsai Főszékesegyház karnagya játszott egy hangversenyt, majd 1996-ban a Gimnázium végzős hallgatójaként én orgonáltam. 1997-ben az olasz Daniele Brivio koncertezett, 1998-ban Csanádi László, a JATE Szegedi Konzervatóriumának az orgonatanára, és 1999-ben pedig a JATE Szegedi Konzervatórium orgona tanszakának a hallgatói.

Újabb fordulópontott jelentett a 2001. év a sorozat történetében, mivel a Szent László ÁMK. ekkortól már nem tudta felvállalni a bajai nívós orgonamuzsika támogatását. Ezért a hangversenysorozat teljes rendezését a Belvárosi Egyházközség vette át. Így sajnos már nincs társszervező intézménye a sorozatnak, és ezért csak szerényebb keretek között tudunk hangversenyeket szervezni.

A Belvárosi Templom orgonája nem tartozik a nagy orgonák közé."Csak" 29 regiszteres, de az orgonairodalom nagy része stílusosan megszólaltatható ezekkel a sípsorokkal. Remélem hogy sok embernek fog szép zenei élményt jelenteni ennek a hangszernek a hangja, és a Belvárosi Orgonaesték hangversenyeinek a hallgatása.

 

Kosóczki Tamás
művészeti szerkesztő

 

A hangversenyeken készült fotók
megtekintéséhez kérjük kattintson ide.